QUÈ ÉS LA SBC?

A · SBC BCN

Social Business City Barcelona és un programa d’actuació de caire internacional, nascut de la mà del Professor Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau 2006, l’objectiu del qual és transformar les necessitats socials de la ciutat mitjançant la promoció i el suport a l’emprenedoria social i les empreses socials.

[quote_box_center]

Les empreses socials són aquelles organitzacions que tenen com a objectiu primer la consecució d’un impacte social positiu i que, per aconseguir-ho, utilitzen com a eina la venta d’un producte o un servei. 

[/quote_box_center] [pull_quote_center]Les empreses socials són aquelles organitzacions que tenen com a objectiu primer la consecució d’un impacte social positiu i que, per aconseguir-ho, utilitzen com a eina la venta d’un producte o un servei. [/pull_quote_center]

 

Pistoia_5 La SBC Barcelona, per tant, identifica necessitats socials al territori i, mitjançant períodes d’actuació de tres anys, es proposa l’assoliment d’un repte social concret. Després de fer una anàlisi de les necessitats socials existents a la ciutat de Barcelona, s’ha establert un primer repte social: la reducció de la taxa d’atur juvenil. Per aconseguir l’acompliment d’aquest gran repte, la SBC Barcelona proposa el treball conjunt entre diferents agents de la ciutat, entre els quals destaquen l’Ajuntament de Barcelona, les empreses socials ja existents a la ciutat i altres organitzacions de caràcter privat que volen contribuir a la resolució d’aquest primer gran repte. Addicionalment, la SBC Barcelona compta amb la col·laboració d’agents internacionals vinculats al moviment Social Business i alineats amb l’estratègia del programa (altres SBC ja existents i membres de la xarxa internacional del moviment).

 

B · SBC INTERNACIONAL

Muhammad Yunus, Nobel Peace Prize Laureate and one of the most influents persons in the world according to Forbes, creates an international initiative in order to spread social business concept around the world. Moreover, it is emerging an international social business movement, involving people, organizations and societies from all around that want to promote social business as a key element to solve poverty and social needs. 

From this global ecosystem, a new concept emerged as a way of solving social problems within one territory from a holistic and collaborative point of view: the Social Business Cities (SBCs). Many cities around the world, inspired by the former social business concept, are getting more and more interested in becoming SBCs and start tackling social needs by running this private-public partnership program.

Previous to Barcelona, Wiesbaden (Germany), Pistoia (Italy) and Fukukoa (Japan) became involved in the SBC initiative.

Mexic_8

Oslo_1_RED

 

PISTOIA: PSBC is a comprehensive program which involves both research and practical activities aiming at the promotion of social enterprise as an efficient solution for social and/or environmental issues on the territory of Pistoia. The whole Program is carried on by Yunus Social Business Centre University of Florence, Fondazione Cassa di Risparmio di Pistoia e Pescia e Fondazione Un Raggio di Luce Onlus.

The main objective of the Program is creating a facilitating system for the raising of efficient, sustainable enterprises oriented towards the resolution of social or environmental local problems, through the involvement of students and young people, citizens, local entrepreneurs and local administrators in the activities it carries on.

The program is composed by a large set of activities as, for instance, workshops about social enterprise with university students and local entrepreneurs, a training project in secondary schools in order to encourage students think of themselves as active agents of change, a deep mapping and analysis of local Third sector organizations and the realization of a network between local actors involved in Third sector. These activities will allow citizens, students, entrepreneurs and public administrators of Pistoia to learn about new business tools and concepts about Social Business and to get in touch with international organizations working on these topics.

 

Pistoia_1

Pistoia_3

SHARE